neděle 25. září 2022

Narůstající výzkum propojuje výživu a duševní zdraví

Nový článek přináší přehled studií z oblasti nutriční psychiatrie a ukazuje, jak může výživa předcházet a léčit problémy s duševním zdravím.

Autor: Jessica Janze - 19. prosince 2019

Zdroj: https://www.madinamerica.com/2019/12/growing-research-connects-nutrition-mental-health/

Nový článek publikovaný v časopise European Neuropsychopharmacology shromažďuje stále více důkazů o souvislosti mezi jídlem, které jíme, a naší náladou a duševním zdravím. Článek se zabývá nově vznikajícím oborem nutriční psychiatrie, který stále častěji nachází důkazy o silné souvislosti mezi špatnou stravou a problémy duševního zdraví, jako jsou poruchy nálady a deprese. Ačkoli se tato oblast výzkumu teprve rozvíjí, první výsledky jsou slibné a naznačují, že výživa může být nezbytnou součástí jakéhokoli přístupu k prevenci v oblasti duševního zdraví.

"Složení, struktura a funkce mozku závisí na dostupnosti vhodných živin, včetně lipidů, aminokyselin, vitaminů a minerálů. Je proto logické, že příjem a kvalita potravin budou mít vliv na funkci mozku, což ze stravy činí modifikovatelnou proměnnou, která se zaměřuje na duševní zdraví, náladu a kognitivní výkonnost. Kromě toho jsou endogenní střevní hormony, neuropeptidy, neurotransmitery a střevní mikrobiota přímo ovlivněny složením stravy," píší vědci pod vedením lékaře Rogera Adana a výzkumníci z University Medical Center Utrecht v Nizozemsku.

Zatímco souvislost mezi fyzickým zdravím a výživou je již dlouho uznávána, někteří nyní naznačují, že řešení výživy může být užitečnou volbou i pro léčbu a prevenci problémů duševního zdraví. I když většina výzkumů této souvislosti teprve vzniká, první údaje o vlivu výživy na depresi naznačují silnou souvislost. Výzkumníci naznačují, že řešení výživy nemusí být samostatnou léčbou všech duševních poruch. I tak by ale výživové přístupy měly být důležitou součástí celostního léčebného přístupu.

Tento článek poukazuje na několik systematických přehledů a metaanalýz, které prokazují nižší pravděpodobnost výskytu deprese při dodržování stravy s vysokým obsahem ovoce, zeleniny, ryb a celozrnných výrobků. Další studie prokázaly podobné snížení depresí a zlepšení pohody při dodržování středomořské diety a jiné studie spojují stravu s vysokým obsahem rafinovaných cukrů a nasycených tuků se zvýšenou hyperaktivitou.

Autoři upozorňují na nově vznikající obor nutriční psychiatrie, který se zrodil na základě těchto slibných zjištění. Tento obor zkoumá stravu pro specifické problémy duševního zdraví i celkovou pohodu. Článek například pojednává o studiích, které zjistily, že jedincům s poruchami, jako je porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a porucha autistického spektra (PAS), mohou prospět přísné eliminační diety. Tyto studie prokázaly, že u dětí s ADHD došlo ke snížení příznaků až o jednu třetinu.

Obor nutriční psychiatrie se zabývá také úlohou vitaminových a minerálních doplňků a významem mikrobiomu. "Studie prokázaly, že nedostatek různých živin, především vitaminů, zhoršuje kognitivní schopnosti. Nejsilnější souvislost je u vitaminu B12 (jeho nedostatek způsobuje únavu, letargii, deprese, špatnou paměť a je spojen s mánií a psychózou), thiaminu (vitamin B1; jeho nedostatek způsobuje beri-beri s necitlivostí jako příznakem CNS a Wernickeho encefalopatii), kyseliny listové (vitamin B9; její nedostatek má škodlivý vliv na vývoj nervové soustavy v děloze a v dětství; její nedostatek je spojen s vyšším rizikem deprese v dospělosti) a niacin (vitamin B3; jeho nedostatek způsobuje pelagru s následnou demencí)."

Přestože se v této oblasti stále zlepšuje pochopení úlohy výživy v oblasti duševního zdraví, je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné plně pochopit její vliv. "Současné epidemiologické údaje o výživě a duševním zdraví neposkytují informace o příčinné souvislosti nebo základních mechanismech... Nicméně několik studií uvádí silnou korelaci mezi zdravou výživou a duševní pohodou, což může pomoci při tvorbě budoucích doporučení týkajících se výživy," píše Adan a kolektiv.

Účelem tohoto článku je upozornit na slibné výsledky a podpořit další výzkum, aby bylo možné pokračovat v poznávání přínosů, které může mít výživa na duševní zdraví. "Byly zjištěny jasné souvislosti mezi stravou a kognitivním a duševním zdravím v dospělosti, ale v současné době nám chybí podrobné porozumění metabolickým a buněčným mechanismům, které jsou základem těchto souvislostí."

Tento článek, stejně jako probíhající výzkum vlivu výživy na duševní zdraví, může upozornit na možnosti preventivní péče o duševní zdraví na politické úrovni. Autoři rovněž poskytují nástroj, který lze využít k posílení postavení jednotlivců, aby se dozvěděli více o souvislostech mezi svým duševním zdravím a tím, co konzumují. Autoři docházejí k závěru:

"Lepší mechanické pochopení toho, jak výživa ovlivňuje duševní zdraví a kognitivní schopnosti, bude vodítkem pro vývoj nových výživových intervencí a doporučení založených na důkazech, které podpoří a udrží kondici mozku po celý život. Podpora stravovacích návyků, které vedou k lepšímu duševnímu zdraví, a identifikace a validace jednotlivých kritických složek výživy zlepší udržitelnost našich systémů zdravotní péče a sníží ekonomické náklady spojené se špatným duševním zdravím a zhoršováním kognitivních funkcí."

 *****

Adan, R. A., van der Beek, E. M., Buitelaar, J. K., Cryan, J. F., Hebebrand, J., Higgs, S., … & Dickson, S. L. (2019). Nutritional psychiatry: Towards improving mental health by what you eat. European Neuropsychopharmacology.

Žádné komentáře:

Okomentovat